top of page

AD MARE

emne

Tværfagligt samarbejde, udstilling, maleri, scenografi, rumdesign, lyd

i samarbejde med

Cort Lunde

år

2023, 2024

AD MARE betyder til havet på latin, og havet er netop omdrejningspunktet for projektet. Havet rummer både et mikrokosmos i form af alle de levende organismer, der lever heri,

og et makrokosmos i form af det uendelige hav, vi ser, når vi f.eks. står på stranden.

Ligesom at vi mennesker hver især rummer et mikrokosmos i denne verdens og univers makrokosmos. Havet/vand kan symbolisere fødsel og genfødsel, det kan være en rensende men også en ødelæggende og dødelig kraft. Disse tematikker kan ligeledes overføres til et menneskes livsrejse, og de følelsesmæssige dualiteter, som livet rummer. Havet/vand kan bruges som metaforer for at beskrive vores skiftende sindstilstande. Talemåder som “at ramme bunden”, når man er gået psykisk ned, eller “at komme op til overfladen igen”, når man vender tilbage til en normal eller tilfredsstillende levevis efter en hård eller isoleret periode.

I august 2022 får jeg konstateret brystkræft, hvilket resulterer i en længerevarende sygdomsproces. I denne periode begynder jeg at indsamle muslinge- og østers skaller ved Blokhus strand, da jeg fascineres af skallernes detaljerigdom og deres små universer. Turene ved stranden bliver mit helle og har en mental helende effekt sideløbende med operationer, kemobehandlinger og hospitalsbesøg. For mit vedkommende havde jeg en følelse af at blive sendt til havets bund, hvor der herskede et neutralt mørke. Det var et nulpunkt, en nulstilling, et nyt udgangspunkt. Herfra har jeg bevæget mig mod en ukendt overflade, men ikke på en lineær rejse. Jeg er blevet taget med af livets strøm og har valgt at flyde med og slippe kontrollen i stedet for at kæmpe imod. Denne rejse vil projektet AD MARE belyse i en kunstudstilling, workshops og talks, der tilsammen er en hyldest og en indre og ydre rejse til havet. Derudover vil udvalgte værker/installationer bruges som scenografi under Cort Lundes koncerter på deres Hydrophilia tour.

 

Projektet er under udarbejdelse, nedestående billeder og video viser arbejdsprocessen.

Fieldtrip til Vesterhavet. Optagelse af lyd til sampling og indsamling af skaller. Musik af Cort Lunde.

IMG_3423 2.JPG
IMG_3408 2.JPG
IMG_3401 2.JPG
værker & installationer

skalle-kompostioner

Der udarbejdes visuelle værker af Trine Kjærhauge og auditive værker af Cort Lunde til kunstudstillingen. Den ene halvdel af værkerne er syv skalle-kompositioner, der hver især belyser en tematik i Trine Kjærhauges sygdomsforløb. Skallerne bruges som et visuelt greb for at belyse det mikrokosmos, vi alle er. Skallerne er genstande, der har rejst med havet, og ingen ved præcist, hvor de stammer fra, vi ved blot, at de er ankommet til en bestemt kyst. De rummer deres egen rejse og deres eget univers, ligesom et menneske eller en patient.

Nedenfor ses tre af værkerne, Dybet, Tågedalen og Krop.

Komposition_sort.jpg

Sort komposition "Dybet"

Komposition_hvid.jpg

Hvid komposition "Tågedalen"

Komposition_rød.jpg

Rød komposition "Krop"

IMG_5123.JPG

skalle installationer

Den anden halvdel af værkerne er tre store og tre mindre papirskulpturer, lavet af genbrugspapir, hvis form, farve og udtryk er inspireret af forskellige muslingeskaller. I disse værker er der fokus på makrokosmos. Det store perspektiv, som naturen giver os - at vi er en del af noget større.

Alle seks skaller kommer til at hænge ned fra loftet

og rummer lyd-kompositioner af Cort Lunde.

 

De besøgende kan stille eller sætte sig under skallerne og få følelsen af at dykke ned i havets univers - ligesom hvis man satte en konkylie til øret. Hjelmene kan trækkes ned over hovedet, sådan at de tilpasses til den enkelte person.

Skitser, udarbejdelse og udstillingsvisualisering

lydkompositioner
Albumcover.JPG

hydrophilia

Lydkompositionerne er baseret på field recordings med fokus på vand, hvor Cort Lunde bruger lyden fra disse optagelser til at skabe beats og stemninger, der skal understøtte værkerne og tematikkerne. Der bliver brugt optagelser fra bl.a. Vesterhavet ved Blokhus strand, Limfjorden og vinterbadeklubben ved Svanemøllen.

Optagelsernes delelementer bliver fordelt ud i de forskellige skaller. Man kan derfor udefra høre en samlet komposition, men når man træder ind under hver enkelt skal, vil udvalgte instrumenter eller lyde træde frem. Alle lyde, der komponeres til værkerne er oversat til albummet Hydrophilia - en opfølger til Cort Lundes første album Flora Electronica.

Værket Dybet er brugt på albummets cover.

bottom of page